När man registrerar sig hos ett spelbolag så blir man som ny spelare ofta erbjuden en insättningsbonus eller välkomstbonus. Dessa kan se ut på lite olika sätt och är oftast väldigt omtyckta av svenska spelare.

Normalt sätt så får man en viss procent som matchar det belopp som man själv satt in, så att man får mer pengar att spela för och därmed förlänger speltiden samt ökar sina vinstchanser. Detta är ett sätt som spelbolagen använder för att locka nya spelare att spela hos just dem och belönar dem då med extra pengar för det.

Alla spelbolag har sina egna typer av bonusar. Även om en välkomstbonus ofta är ganska lik en annan så kan utformningen av bonusen skilja sig en del mellan de olika bettingsidorna.

Bettingsidor med insättningsbonus

En insättningsbonus är något som du får som ny spelare hos ett spelbolag som ett tack för att du väljer att spela hos just dem. Bonusen ger dig en extra slant att spela för och därmed ökar även dina chanser att vinna pengar.

Den vanligaste insättningsbonusen när det kommer till odds och betting är en viss summa pengar som du får till ditt spelkonto när du gör din första insättning som ny spelare hos ett spelbolag som du kan använda till att spela på olika matcher.

Den absolut vanligaste insättningsbonusen är att du får exempelvis 100% på det beloppet du sätter in. Om du till exempel sätter in 1000 kr och får 100% i bonus så innebär det att du får ytterligare 1000 kr att spela för, vilket totalt ger dig 2000 kr på ditt spelkonto.

Detta ger dig som ny spelare en bra start och upplevelse när du börjar spela på en bettingsida och förhoppningsvis kan det även ge lite extra vinster.

Så fungerar en insättningsbonus

En insättningsbonus är inte speciellt komplicerad att förstå. Om du är intresserad av att ta del av en insättningsbonus så börjar du med att skapa ett konto hos ett spelbolag och gör en första insättning med någon tillgänglig betalningsmetod för att motta bonusen.

Det finns dock en hel del regler och villkor som kommer med dessa bonusar som är viktiga att läsa igenom noga, så att man inte missbrukar bonusen av misstag och låter den gå förbrukad.

För att göra det enklare för dig har vi gjort en liten steg-för-steg guide över hur det fungerar med en insättningsbonus om det är första gången du ska ta del av en.

  1. Välj ett spelbolag i vår lista som du känner passar dig
  2. Skapa ett konto och gör en insättning hos spelbolaget
  3. Du får därefter det totala beloppet krediterat till ditt spelkonto
  4. Läs igenom bonusens regler och villkor
  5. Följ alla regler och villkor som omsättningskrav och minimum-odds
  6. Omvandla bonuspengarna till riktiga pengar genom att spela på olika matcher
  7. Därefter kan du göra ett uttag av eventuella vinster från bonusen

Omsättningskrav och regler för bonusar

När du mottar en bonus hos ett spelbolag så kommer denna vanligtvis med någon typ av motkrav som oftast är ett så kallat omsättningskrav. Omsättningskravet är något som du måste möta att kunna ta ut den eventuella vinster från din bonus.

Normalt sätt så ligger omsättningskraven mellan x10 -x25, vilket är det antal gånger du måste spela igenom bonusbeloppet du har fått för att kunna ta ut bonusen.

Här är det även viktigt att läsa igenom bonusens regler och villkor för att ta reda på om det finns något minimumodds. Ett minimumodds är det lägsta odds som du får betta på för att detta ska räknas till omsättningskravet. Denna regel finns för att du som spelare inte ska kunna spela igenom dina pengar på spel med extremt låga odds, som 1,01 vilket i stort sätt kan ses som en garanti för vinst.

Det kan även vara så att bonusen endast är giltig för vissa marknader. Om du inte har koll på detta och bettar på en marknad som bonusen inte gäller för så finns det risk att din bonus, inklusive eventuella vinster kopplade till denna, annulleras och du går miste om både bonusen och vinster som den har genererat.

Därför är det alltid väldigt viktigt att läsa igenom det finstilta innan du tar del av en välkomstbonus eller insättningsbonus.

Skillnaden mellan välkomstbonus & insättningsbonus

Om du har provat på betting förut så har du förmodligen hört både ordet välkomstbonus och insättningsbonus. Men vad är det egentligen skillnaden mellan dessa två? För att svara kort och ärligt på den frågan så är det ingen större skillnad.

Innan den nya spelregleringen trädde i kraft i januari 2019 så såg reglerna för betting online lite annorlunda ut. Då kunde en spelare få ta del av bonusar från ett och samma spelbolag vid flera tillfällen, alltså inte bara när denne var ny spelare.

På den tiden var det en större skillnad på en välkomstbonus och en insättningsbonus. Detta då välkomstbonusen främst syftade på den bonusen som man fick som ny spelare och insättningsbonus kunde då vara nå något som erbjuds till redan befintliga spelare.

Men numera får spelbolagen endast ger ut en bonus per licens och per spelare och denna görs i regel då spelaren gör sin första insättning. Därmed så är det idag inte så stor skillnad på en insättningsbonus och en välkomstbonus. När det gäller betting så utgörs dessa normalt sett av en viss procent på den summa man sätter in.

Bonuskoder för välkomstbonusar

Något som inte är speciellt vanligt längre är bonuskoder. Detta var något som var betydligt vanligare förut hos bettingsajter med bonus.

Den främsta anledningen till att de flesta spelbolagen undviker bonuskoder är för att dessa lätt kan missbrukas och så har även fallet varit tidigare. Men det finns dock vissa bettingsidor som fortfarande använder sig av bonuskoder.

Om du får en bonuskod tilldelad så innebär det att du måste skriva in denna kod i samband med att du gör din insättning för att kunna ta del av välkomstbonusen. Man kan likna det med en rabattkod som används vid ett vanligt köp på nätet. Bonuskoder tilldelades normalt sett endast till nya spelare eller vid speciella bonuserbjudanden.

Insättningsbonus utan omsättningskrav

En av de mest populära insättningsbonusarna på marknaden är utan tvekan bonus utan omsättningskrav, alltså en bonus som inte behöver omsättas. Dessa bonusar är ganska ovanliga men vissa spelbolag erbjuder dem fortfarande.

Bonusar utan omsättningskrav finns för betting, men också för kasino och poker. Möjligheten att kunna ta del av en insättningsbonus utan något som helst omsättningskrav är som sagt väldigt populärt då det i klarspråk betyder gratis pengar för dig som spelare.

Här ska man dock inte förvänta sig någon stor bonussumma om du hittar en insättningsbonus som inte har något omsättningskrav, utan det rör sig oftast om en mindre summa för att spelbolagen inte ska gå alltför mycket back på det spelare som vänjer att genast plocka ut sina pengar.

Men oavsett summa så är det alltid till din fördel att få gratis pengar när du ska betta på en match och du kan alltid ha chansen att vinna en liten slant i alla fall.

Förut har spelbolagen varit väldigt försiktiga med att erbjuda välkomstbonusar utan omsättningskrav men nu har de dock börjat släppa lite grann på detta, men som sagt så är det inga stora summor det rör sig om.

Detta låter såklart väldigt positivt men om man ska se till det negativa så är det just att bonussumman som erbjuds för en bonus utan omsättningskrav är i regel väldigt låg. Om man tänker att en vanlig insättningsbonus eller välkomstbonus ofta ligger runt 1000 kr så får man räkna med att en bonus utan omsättningskrav är betydligt lägre än detta. Speciellt nu när du endast får ta del av en bonus ber spelbolag så är detta extra viktigt att ha med sig.

Med det sagt tycker vi ändå att du ska ta del av en insättningsbonus eller välkomstbonus utan omsättningskrav om du blir erbjuden detta hos något spelbolag.

I princip alla insättningsbonusar och välkomstbonusar på betting sajter är i regel till förmån för dig som spelare, såvida omsättningskraven är rimliga och reglerna och villkoren är schyssta.

Oddsbonus utan insättning

En annan väldigt populär bonus är odds bonus utan insättning, men även denna bonus är inte speciellt vanlig numera, men den förekommer ändå hos vissa spelbolag.

En oddsbonus utan insättning innebär helt enkelt att du får motta en bonus utan något krav på insättning. Detta är något som oftast erbjuds av nya bettingsajter för att locka spelare att prova på deras plattform.

Inte heller här ska du förvänta dig någon större summa, men det bör ändå ses som en trevlig gest från spelbolaget och som en bra chans för dig att prova på deras spel.

Dessa bonusar kommer i regel med omsättningskrav som måste uppfyllas för att du ska kunna ta ut eventuella vinster från din bonus, så var därför noga med att läsa igenom reglerna och villkoren för din odds bonus utan insättning.