För några år sedan bestämde sig den svenska regeringen för att likt många andra regeringar införa en spellicens för att försäkra sig om att spelare inte blev lurade och att man som spelare hade möjlighet att stänga av sig själv eller begränsa sitt spelande om man hade svårt att kontrollera det.

De flesta stora spelbolagen tyckte av olika anledningar att det var en bra idé att skaffa sig en spellicens, även om det begränsade vissa av deras möjligheter. Till exempel var det förr vanligt att kunna erbjuda fler sorters bonusar, men i dag får man bara erbjuda en bonus när man först registrerar sig på bettingbolaget. Naturligtvis går det att registrera sig på flera bettingbolag och få fler välkomstbonusar på det sättet.

Om spellagens tillkomst

Fram tills januari 2019 hade vi ett spelmonopol i Sverige. Detta reglerades av lotterilagen, som dock hade varit utdaterad i närmare 20 år. Lagen var anpassad efter det analoga samhället. Man kan säga att ett av de huvudsakliga syftena med den var att du inte skulle kunna dra igång en rysk roulette-verksamhet i din källare.

Men eftersom att lagen senast reglerades i mitten av 90-talet hade den ingenting att säga om onlinebetting. Detta gjorde att det länge var oklart om det var lagligt eller inte att spela på andra bolag än Svenska spel, och det var också omöjligt för stora seriösa spelbolag att visa att man faktiskt var mer seriösa än de aktörer som kanske mest var ute efter att lura människor.

Efter många års ältande skapades därför spellagen 2019. Den innebar att spelbolag kunde söka svensk licens och därmed bli stämplade som seriösa aktörer. Dessa spelbolag fick vissa fördelar, t.ex. slapp spelarna betala vinstskatt, samtidigt som man fick vissa begränsningar och skyldigheter – t.ex. kan man inte erbjuda vilka bonusar som helst och man måste också informera kunderna om möjligheten att begränsa antalet timmar man är inloggad eller att stänga av sig själv från spelande under en tid.

Spelbolag utan svensk licens

Men det finns naturligtvis hundratals eller till och med tusentals bettingsidor som antingen valde att inte skaffa svensk licens, eller som också inte ansågs seriösa nog att erhålla en. Medan några enstaka av dessa är ganska bra ändå, så är det betydligt mer riskfyllt att välja ett spelbolag utan svensk licens.

Ett av de vanligaste och värsta problemen är att det kan vara svårt att få sina pengar utbetalda. Ofta står det dolt i användarvillkoren att om spelbolaget inte vill ge dig dina pengar, så behöver de heller inte göra det. Om du råkar vara lite för bra på betting och tjäna lite för mycket pengar kan du alltså frysas ut från ditt konto utan någon möjlighet att göra ett uttag. Då förlorar du inte bara det du vunnit – utan också det du satte in från början.

Andra nackdelar med bettingsidor utan svensk licens

En annan stor nackdel med att välja ett bettingbolag utan licens är att du kan komma att behöva betala skatt på dina vinster. Med svensk spellicens slipper du vinstskatt. Du behöver alltså inte deklarera dina inkomster från bettingen.

I många fall – det finns undantag – kommer du dock att behöva betala skatt på alla dina vinster från ett spelbolag som saknar licens. Inte alla gånger kommer det att vara uppenbart när du först registrerar dig eller begär din utbetalning från ett sådant bolag. Att deklarera och betala vinstskatt är naturligtvis en onödig och ibland tidskrävande utgift eftersom att spelbolag med svensk licens är precis lika bra och ofta bättre än de som saknar.

Spelsidor utan spelpaus

Någonting som bettingsidorna utan svensk licens ofta pushar på är att man inte har spelpaus-funktionen som gör att man kan stänga av sig själv om man skulle tappa kontrollen. Man vill helt enkelt locka till sig spelare som stängt av sig själva från den svenska licenserade marknaden.

Men spelpaus-funktionen är där av en anledning. Har man inte råd att betta ska man heller inte göra det – det leder lätt till problem. Känner man att ”nu har det blivit lite mycket, nu behöver jag ta en paus några månader” ska man kunna ta en paus utan att lockas in i det igen.

Att spelsidor utan spelpaus ofta är måna om att locka till sig spelare som stängt av sig själva kanske ofta säger en del om hur ansvarstagande dessa sidor är i allmänhet. Kan du lita på att en spelsida som är girig nog att utnyttja dina svagheter faktiskt tänker betala ut pengarna du vunnit?

Bettingbolag i allmänhet är inga välgörenhetsorganisationer, man vill tjäna pengar. Men många är måna om sitt rykte som schyssta och seriösa aktörer och kommer att göra rätt för sig. De flesta av de som värnar om sina kunder har därför ingenting emot att det finns en spelpaus-funktion.

Nackdelarna med utländska bettingsidor

Utöver det som nämnts ovan i texten kan det också finnas andra problem med utländska bettingsidor utan svensk licens.

Det är till exempel mycket vanligt att dessa sidor inte har särskilt många spelare från Sverige i och med att det finns många bra spelbolag som faktiskt har svensk licens. Det kan därför finnas svårigheter i att föra över pengar till Sverige, eller att få hjälp av kundsupport som förstår just din situation. Ett spelbolag som kanske har hela sin verksamhet i Asien kommer inte att ha personal som kan hjälpa dig om en banköverföring fastnar på vägen eller om Skatteverket ställer komplicerade frågor till dig.

Detta är en stor skillnad mot spelbolag som har svensk licens. Nästan alla dessa har också svenska medarbetare som förstår svenska lagar och regler och som du kan kommunicera på svenska med. Detta underlättar mycket. För den som spelar ofta och länge händer det ibland att något tekniskt fel inträffar eller att ett bet registreras som förlust trots att det gick in. Då är det smidigt att kunna chatta med svensktalande kundsupport och lösa problemet.

Finns det inga fördelar alls med bettingsidor utan licens?

Ett fåtal. Det finns vissa spelformer som är mer vanliga utomlands, t.ex. att kunna betta på vem som vinner någon dokusåpa. Det är också möjligt att betta på vissa saker som inte är tillåtna i Sverige, t.ex. matcher mellan ungdomslag i de stora ligorna. Och det finns mindre begränsningar för antalet bonusar dessa bolag kan erbjuda.

Men dessa fördelar kompenserar inte för nackdelarna: för varför ska du betta på engelska U21-lag när du kan betta på hundratals seniormatcher varje dag? Och hur många bonusar behöver du egentligen för att kompensera för det faktum att du kan tvingas betala ganska hög vinstskatt? För att inte tala om hur många bonusar du behöver för att kompensera för att ett licensfritt spelbolag kanske inte tänker ge dig dina pengar alls.

Hur vet man om ett spelbolag har svensk licens?

På den här sidan hittar du en lista med länkar till de flesta spelbolag med svensk licens. Du kan också märka att ett företag har svensk licens genom att det någonstans på sidan – oftast högst upp på sidan – finns alternativ som ”Självtest”, ”Spelgränser” och ”Spelpaus”. Det ingår i licensen att erbjuda spelaren dessa alternativ. Generellt kan du också vara ganska säker på att om du har sett reklam för ett spelbolag i svensk media, så innebär det också att de har en svensk licens – det lönar sig inte för spelbolag utan licens att lägga pengar på marknadsföring.

Sammanfattning

Det fåtal fördelar som kan finnas med att välja ett spelbolag utan svensk licens är så få och begränsade att det ytterst sällan är värt det. I dag finns det mer än tjugo stora bettingbolag med svensk licens, och dessa erbjuder oftast ett väldigt brett utbud, bra kundsupport, skattefritt spelande och många, bra och pålitliga uttagsmetoder, samt chansen för dig att reglera ditt spelande genom aktivitetsgränser, insättningsgränser och spelpauser.

När spellagen kom i januari 2019 var det många – både bolag och spelare – som var oroliga för att det skulle bli alltför strikt reglerat och kanske tråkigt att betta. Men så här några år senare kan vi konstatera att det var ett bra drag för alla inblandade. De seriösa spelbolagen har fått förbättrat rykte och spelarna har fått utökade rättigheter samt en möjlighet att på ett snabbt och enkelt sätt bedöma om ens spelbolag är seriöst eller inte.

Så här ett antal år senare kan man utgå från att de allra flesta stora spelbolag som vill agera på den svenska marknaden också har skaffat sig en licens, medan de som låtit bli har låtit bli av den sortens anledningar som gör att du bör tänka till både en och två gånger innan du väljer att spela hos ett bettingbolag som saknar svensk licens. Att låta bli att skaffa licensen kanske innebär att de inte är helt seriösa. Det är därmed rekommenderat att du gör det enkelt för dig och vänder dig till den uppsjö av tillgängliga licenserade företag som finns på marknaden.