Fotbollsmästerskap och sommar är två saker som går hand i hand och sommaren 2024 är inget undantag i detta. Då arrangeras nämligen herrarnas Europamästerskap på nytt, denna gång i en av de nationer där sporten tagit ett mycket starkt grepp om befolkningen. 

Totalt kommer 24 landslag delta i fotbolls EM 2024 som pågår i Tyskland mellan den 14 juni och 14 juli. Tio tyska städer ställer upp med arenor där stor publik kan följa matcherna på nära håll. Under tre spännande rundor med möten samlar lagen på sig poäng för att förhoppningsvis inta en så bra placering i gruppen som möjligt. För att ta sig till det tuffa EM-slutspelet gäller det nämligen att man antingen slutar etta eller tvåa i sin grupp, alternativt rankas som en av de bästa grupptreorna.

I slutspelet ökar spänningen ytterligare, då det är vinna eller försvinna som gäller i samtliga möten. Vi har tidigare sett stornationer falla platt mot uppstickare i dessa sammanhang, vilket gör att man aldrig vet vad man har att vänta sig. För den som är intresserad av att spela på matcherna i fråga kan detta vara en riktig guldgruva till höga och givande odds.

De svenska herrarna lottades in i en tuff kvalgrupp med såväl Belgien och Österrike som högre rankade lag. Laget lyckades inte besegra dessa lag under kvalificeringen och halkade till slut för långt efter poängmässigt för att ha en chans att slutligen ta sig till mästerskapet.

Det blir alltså en EM-sommar utan det svenska landslaget men trots detta tror många att mästerskapet kommer bjuda på en stor mängd underhållande och spelintressant fotboll. Titta bara på vilken härlig mix som tagits fram i de sex grupperna:

Grupperna i EM 2024

Grupp A

Tyskland
Skottland
Ungern
Schweiz

Grupp B

Spanien
Kroatien
Italien
Albanien

Grupp C

Slovenien
Danmark
Serbien
England

Grupp D

Polen
Nederländerna
Österrike
Frankrike

Grupp E

Belgien
Slovakien
Rumänien
Ukraina

Grupp F

Turkiet
Georgien
Portugal
Tjeckien

EM-vinnaren spås finnas i grupp D

Enligt odds hos Expekt så tror man att något av lagen i grupp D – Polen, Nederländerna, Österrike och Frankrike – har störst chanser att nå hela vägen till guldet. Tätt därefter följer lagen ifrån grupp C som inkluderar Slovenien, Danmark, Serbien och England. Detta går även ihop med oddsen kring vilket enskilt lag som spås ta hem mästerskapet. Samtidigt tror man inte att nästa Europamästare återfinns i kvartetten Belgien, Slovakien, Rumänien och Ukraina, detta trots att Belgien har oddsen på sin sida som enskild nation.

Samtidigt som det finns spela på vilka som tros gå hela vägen erbjuds spel på vilka lag som intar jumboplaceringarna i respektive EM-grupp. Här har Albanien oddsen på sin sina om man får säga det så. 1.40 gånger pengarna ges ut för att laget slutar sist i gruppen. Samtidigt skulle en chockerande förstaplats i gruppen där även Spanien, Italien och Kroatien ingår ge hela 26 gånger insatsen. Ett annat lag som har liknande utgångslägen är EM-debutanten Georgien i grupp F.

Intressanta spel på öppningsmatchen

Trots att det är ett tag kvar tills matcherna drar igång har spelbolagen börjat erbjuda spel på de enskilda mötena. Och då pratar vi om ett betydligt bredare utbud än enbart 1X2-spel. Dessa siffror kan agera som bra information för den som vill scouta lagen något mer innan de lägger sina spel. I EM-premiären den 14 juni kommer vi få se Tyskland ta emot Skottland på Allianz Arena i München inför en mycket stor publik. Mycket tyder på att det kommer bli en vinst för hemmalaget och experterna tror på mer än 2.5 mål i matchen. Dessutom tros samtliga mål komma från tyskt håll vilket skulle sätta laget i en mycket bra position när det kommer till målskillnaden. Den tyska ledningen tros även ha intagits redan i den första perioden.

Samtidigt finns spel med något mindre trovärdighet, men som kan ge rejält med pengar in på kontot. Skulle till exempel Skottland vinna och samtidigt nolla Tyskland delas en vinst på 19 gånger pengarna ut. Även spel på att bägge lag gör mål i bägge halvlekar ger en hög utdelning. Högst otroligt tros det dock vara att Tyskland tar ledningen i första halvlek, men att man sedan tappar denna till Skottland under de sista 45 minuterna. Här delas en vinst på hela 91 gånger pengarna ut hos Expekt.