I mars månad stod BK Häcken i drygt 40 gånger pengarna för att vinna Allsvenskan 2022. Åtta månader senare är laget från Hisingen svenska mästare för första gången.

Det har varit ett fantastiskt år för BK Häckens herrlag. Laget leds av norrmannen Per Mathias Høgmo. 62-åringen kom in som tränare till ett krislag i fjolårets allsvenska, efter att Andreas Alm lämnat ett BK Häcken som låg i botten av tabellen in till sommaruppehållet. Sedan sommaren 2021 har dock BK Häcken haft en formkurva som gått spikrakt uppåt.

Per Mathias Høgmos inträde till klubben har inget en annan trygghet. Efter en god avslutning på fjolårssäsongen började ett nytt arbete inför denna säsong. Med hemvändare Samuel Gustafsons inträde, Alexander Jeremejeffs målskytte och några skandinaviska influenser så skulle BK Häcken bli ett nytt allsvenskt lag.

Sportchef Martin Ericsson fick in Mikael Rygaard från polska ligan, en dansk dynamit på mittfältet. Mittbacken Even Hovland anslöt från norska Rosenborg och gav erfarenhet och stabilitet. Ibrahim Sadiq och Blair Turgott gav extra spets framåt tillsammans med nyförvärvet från IFK Värnamo: Oscar Uddenäs. In plockades dessutom norrmännen Lars Olden Larsen samt Tomas Totland. BK Häcken gjort kort och gott ett mycket bra vinterfönster på transfermarknaden.

Gustav Berggren och Leo Bengtsson var två spelare som imponerade inledningsvis för Häcken under den första delen av säsongen. Duon var i framkant och gjorde goda insatser när BK Häcken trummade på och tog en drös med segrar innan sommaren. Duon blev därmed heta villebråd för europeiska klubbar och lämnade för polska Rakow respektive cypriotiska Aris Limassol.

Duon ersattes i grunden av en spelare, och inte vem som helst. BK Häcken hade pengarna och statusen för att få hem en stjärnvärvning i form av Simon Gustafson. Simon är tvillingbrorsa med Samuel Gustafson och kommer närmast från en framgångsrik tid i Nederländerna med Feyenoord och Utrecht. Bröderna Gustafson skulle i förlängningen bilda Allsvenskans bästa mittfältstrio tillsammans med Mikael Rygaard.

Det kanske viktigaste för BK Häcken var dock att faktiskt få behålla Alexander Jeremejeff efter sommaren. Anfallaren hade spottat in mål för BK Häcken under vårsäsongen och jagades av flera klubbar, både i Allsvenskan och utomlands. Men Jeremejeff stannad, till allas förtret. De enda som var missnöjda med detta var nog topplagen i Allsvenskan, som visste att BK Häcken (som ledde serien in till sommaren) skulle bli ett lag att räkna med även under hösten.

Under höstsäsongen så fortsatte Häcken att trumma på. Laget från Hisingen fortsatte att ligga i toppen, nästan i en märklig skymundan. Med åtta omgångar kvar ledde BK Häcken Allsvenskan, men det var ändå inte många som trodde att de skulle ligga kvar till seriens slut. Djurgårdens IF hade en bra form och såg (enligt spelbolagen) ut som favoriterna till SM-guldet tillsammans med Hammarby.

Men Per Mathias Høgmo och hans gäng ville inte släppa förstaplatsen. Med sex omgångar kvar skulle dessutom BK Häcken åka till Tele2 Arena för seriefinal mot Djurgården. Detta innan ett mycket svårt spelschema mot andra topplag för att avsluta serien. Häcken besegrade DIF borta och ryckte en aning i tabellen. Omgången därpå följdes av seger mot GIF Sundsvall. Sedan väntade bortamatch mot AIK på Friends Arena, ännu en tuff utmaning. 90 minuter senare hade Häcken vunnit komfortabelt med 1-2 efter ett sent AIK-mål. Omgången senare? Jodå, Malmö FF hemma. Lars Olden Larsen gjorde säsongens snabbaste mål efter drygt 30 sekunder. I början av andra halvlek drog stjärnan Alexander Jeremejeff på sig ett rött kort, och visades av planen. Där stod Häcken, med 1-0 i hand men också med en man utvisad. Trots manfallet var det Hisingsgänget som gjorde nästa mål när lagkapten Samuel Gustafson satte dit 2-0 med kvarten kvar, efter ett mönsteranfall. Häcken gick på knäna och motade ett Malmö-mål till matchminut 86 när Felix Beijmo nickade in 2-1. Närmare kom dock aldrig Malmö och Häcken vann. Segern innebar att Häcken var EN poäng från SM-guld 2022, med två omgångar kvar av Allsvenskan. Detta då Djurgården tappat mycket poäng på slutet.

BK Häcken skulle se ut att kunna säkra guldet med två matcher kvar alltså, och visst pirrade det till lite extra när man såg spelschemat. Det som väntade Häcken var IFK Göteborg i nästa omgång, på Gamla Ullevi. FIENDELAND. Det kunde knappast bli bättre. Oavgjort räckte alltså för Häcken mot Blåvitt, men det skulle visa sig bli lite mer än så.

Häcken tog med sig hela Hisingen till Gamla Ullevi för att fira SM-guldet. Det dröjde sex minuter innan Blair Turgott (ersättare till avstängde Jeremejeff) satte dit 0-1. Johan Hammar nickade sedan dit 0-2 efter dryga kvarten innan Mikael Rygaard gjorde 0-3 för Häcken efter halvtimmen spelad. Och visst var SM-guldet redan i hamn. BK Häckens fans kunde sjunga ut under resterande 60 minuter av matchen och veta att klubben stod inför sitt första SM-guldfirande på i klubbens historia, på herrsidan.

Matchen på Gamla Ullevi vanns med 0-4 och BK Häcken stod som mästare av Allsvenskan år 2022. Detta med en omgång kvar att spela. Sista omgången spelades hemma på Bravida Arena mot IFK Norrköping, detta efter en veckas festande på Hisingen. Matchen slutade 3-3 och blev Erik Fribergs sista match som fotbollsspelare. Ikonen (och lagkaptenen) är BK Häcken personifierad då han varit med klubben på resan upp från Superettan i slutet av 2000-talet för att sedan göra några år utomlands och sedan vända hem till Häcken för att avsluta spelarkarriären med ett SM-guld.

BK Häcken stod ungefär i 40 gånger pengarna för att vinna Allsvenskan, detta inför säsongspremiären i mars. Efter 30 spelade matcher i Allsvenskan är klubben svenska mästare för första gången.

Slutställningen i Allsvenskan 2022

 1. BK Häcken, 64p (guld)
 2. Djurgårdens IF, 57p (stora silvret)
 3. Hammarby IF, 56p (lilla silvret)
 4. Kalmar FF, 51p
 5. AIK, 5op
 6. IF Elfsborg, 49p
 7. Malmö FF, 46p
 8. IFK Göteborg, 45p
 9. Mjällby AIF, 43p
 10. IFK Värnamo, 37p 
 11. IK Sirius, 35p
 12. IFK Norrköping, 34p
 13. Degerfors IF, 31p
 14. Varbergs BoIS, 31p (nedflyttningskval)
 15. Helsingborgs IF, 17p (nedflyttade)
 16. GIF Sundsvall, 14p (nedflyttade)

Text: Hampus Kjellberg