Två lag är klart för degradering från Allsvenskan. Varken GIF Sundsvall eller Helsingborgs IF kunde trotsa förhandsoddsen inför den allsvenska säsongen och ramlar ur högstaserien på herrsidan.

Inför den allsvenska säsongen 2022 så var GIF Sundsvall och Helsingborgs IF nykomlingar i Allsvenskan tillsammans med IFK Värnamo. De tre uppflyttade lagen från Superettan stod därmed högt i odds för att vinna Allsvenskan men också i låga odds för att åka ur högstaserien.

Hos de flesta spelbolagen så var GIF Sundsvall de absoluta favoriterna till att åka ut ur Allsvenskan medan Helsingborgs IF hade lite bättre odds på sin sida inför. Även IFK Värnamo sågs som ett bottenlag inför den allsvenska starten men man har trotsat förväntningarna. Efter avslutad allsvenska kommer IFK Värnamo att sluta i mitten av tabellen. Detta samtidigt som GIF Sundsvall och Helsingborgs IF trillar ur serien, något som står klart med två omgångar kvar att spela.

Det har varit två väldigt dåliga säsonger för de allsvenska nykomlingarna. Med sparkade tränare i ett tidigt skede har det inte alls blivit någon bra effekt efteråt. Både Sundsvall och Helsingborg har haft sämre poängsnitt efter tränarbytena än vad de hade innan. Sundsvall valde att gå skilda vägar med Henrik Åhnstrand för att ge Brian Clarhaut chansen. Helsingborg sparkade i sin tur Jörgen Lennartsson och ersatte med en intern lösning i form av de tidigare storspelarna Mattias Lindström och Alvaro Santos.