Foto: Bildbyrån

Det blev en av favoriterna, Kanada, som tog hem VM-guldet i danska Herning och Fredrikshamn. Detta efter finalseger mot rivalen USA.

Damernas hockey-VM 2022 är slut för den här gången. Två intensiva veckor i Danmark är till ända, där förhandsfavoriterna Kanada drog det längsta strået. Kanada, tillsammans med USA, var oddsfavoriter inför turneringen. Även om USA ses som det skickligare laget så tenderar Kanada att vinna till slut, likt OS i Peking 2022.

Så blev också fallet. Efter att USA besegrat Kanada i gruppspelet med 5-2 blev den stora finalen något annat. Kanadas Brianne Jenner gjorde två snabba mål i andra perioden vilket gjorde så att Kanada kunde spela smart resten av matchen. USA:s skickliga forwardsformationer pressade Kanada, men nådde endast en reducering till 2-1, vilket också blev slutresultatet i finalen. VM-guld till Kanada alltså, för 12:e gången i historien.

Bronset gick till Tjeckien, som tog sin första VM-medalj någonsin i dessa sammanhang. Tjeckerna började i Sveriges grupp (grupp B), och fortsatte vägen mot bronset via seger mot Finland i kvartsfinal och sedan förlust mot USA i semin. Men i bronsmatchen besegrades alltså Schweiz, vilket gav Tjeckien en historisk bronsmedalj.

Sverige slutade sjua i turneringen efter kvartsfinalförlust mot Kanada med 0-3. Ett bra resultat från Sveriges sida trots allt efter storspel av målvakten Emma Söderberg. Sedan väntade Japan i placeringsmatch, ett Japan som tyvärr blev för tungt för Sverige. Japan gick sedermera och vann den avgörande placeringsmatchen mot Finland, vilket innebär att Japan spelar kvar i Grupp A till VM 2023 medan Finland spelar i Grupp B, med viss förvåning.

Värdnationen Danmark spelar i B-VM nästa år, efter att ha slutat sist i VM-turneringen på hemmaplan.

Dam-VM 2023 – slutställning

  1. Kanada
  2. USA
  3. Tjeckien
  4. Schweiz
  5. Japan
  6. Finland
  7. Sverige
  8. Ungern
  9. Tyskland
  10. Danmark (nedflyttade)

Så spelas grupperna till VM 2023

Grupp A:
Kanada
USA
Tjeckien
Schweiz
Japan

Grupp B:
Finland
Sverige
Ungern
Tyskland
Frankrike (uppflyttade)