Foto: Bildbyrån

Damlandslaget ska spela Europamästerskapet i England. Nedan ger vi er insikt i sommarens EM, där Sverige är med bland favoriterna till att ta hem mästerskapet.

I juli månad så går EM 2022 av stapeln i flera engelska städer. Den 7 juli börjar gruppomgångarna och den 31 juli så spelas den stora finalen på Wembley. Sverige går in i mästerskapet som en av sex stora favoriter till EM-guldet, detta efter sin succéturnering i OS förra sommaren.

Peter Gerhardsson och hans landslag har många spelare att ta av, och när han tog ut truppen den 7 juni så stod det klart att stjärnor som Madelen Janogy, Anna Anvegård, Emma Berglund och Julia Roddar får stanna hemma och se EM från tv-soffan. Något som vittnar om en väldigt bred och kompetent svensk trupp.

Sverige startar sitt EM-äventyr den 9 juli, då mot regerande europamästarna Nederländerna. Tuffast möjliga start för Sverige alltså. Den 13 juli väntar Schweiz i en på förhand lättare match. Portugal, sist in i turneringen, väntar i den sista omgången den 17 juli. Tre tuffa matcher för Sverige, som dock förutspås ta en av två förstaplatser i gruppen, vilket innebär slutspel.

Sverige är ett av de sex länder som på förhand har lägst odds inför EM. Spanien har ett smärre favoritskap, då man har många spelare från ett av världens absolut bästa klubblag, Barcelona. Spanien är dock inget landslag med stor erfarenhet av att vinna på damsidan. Hos spelbolagen så är värdnationen England tillsammans med Nederländerna och Frankrike de länder som skuggar Spanien oddsmässigt. Tyskland och Sverige ligger till drygt nio gånger pengarna, om man vill spela på vinnare i EM.

Sveriges spelschema i EM

9 juli:
Nederländerna – Sverige (Bramall Lane, Sheffield)
21:00

13 juli:
Sverige – Schweiz (Bramall Lane, Sheffield)
18:00

17 juli:
Sverige – Portugal (Leigh Sports Village, Leigh)
18:00

Sveriges trupp till EM

Målvakter:

Hedvig Lindahl, Atletico Madrid
Jennifer Falk, BK Häcken
Zecira Musovic, Chelsea

Backar:

Jonna Andersson, Hammarby IF
Nathalie Björn, Everton
Magdalena Eriksson, Chelsea
Hanna Glas, Bayern München
Amanda Ilestedt, Paris Saint-Germain
Emma Kullberg, Brighton & Hove Albion
Amanda Nildén, Juventus
Linda Sembrant, Juventus

Mittfältare/forwards:

Filippa Angeldahl, Manchester City
Kosovare Asllani, Real Madrid
Hanna Bennison, Everton
Stina Blackstenius, Arsenal
Rebecka Blomqvist, Wolfsburg
Lina Hurtig, Juventus
Sofia Jakobsson, San Diego Wave
Fridolina Rolfö, FC Barcelona
Elin Rubensson, BK Häcken
Johanna Rytting Kaneryd, BK Häcken
Olivia Schough, FC Rosengård
Caroline Seger, FC Rosengård